Verkeersongeval

Motorvoertuig

Met op dit moment zo’n 8,8 miljoen personenauto’s in Nederland die allemaal gebruik maken van het verkeersnetwerk, is de kans groot dat een ongeval in een klein hoekje zit. Een verkeersongeval kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een achterop aanrijding door een ander of een eenzijdige aanrijding tegen een boom. Ook in dit laatste geval zijn er soms mogelijkheden om jouw schade te verhalen. Heb je een schade verzekering inzittenden afgesloten of zat je als passagier in de auto?

Voetganger / fiets

Voetgangers en fietsers worden in de wet gezien als kwetsbare verkeersdeelnemers. Dat betekent dat zij extra beschermd worden tegen automobilisten en ander gemotoriseerd verkeer zoals trekkers en scooters. Bij een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig en voetganger / fiets, is de automobilist altijd aansprakelijk, tenzij er sprake is van overmacht. Als voetganger en fietser ben je kwetsbaar in het verkeer. De wetgever heeft bepaald dat bestuurders van motorvoertuigen er rekening mee dienen te houden, dat fietsers wel eens een verkeersovertreding begaan. De bestuurder van een motorvoertuig dient voorzichtigheid in acht te nemen.

Percentage te vergoeden schade:

  • Motorvoertuig schuldig: voetganger / fietser ontvangt schadevergoeding; 100%
  • Voetganger / fietser schuldig: voetganger / fietser ontvangt schadevergoeding; minimaal 50%, maximaal 100%
  • Beide schuld: voetganger / fietser ontvangt schadevergoeding; minimaal 50%, maximaal 100%

Kinderen jonger dan 14 jaar

De Nederlandse wet ziet kinderen onder de 14 jaar altijd als zwakke verkeersdeelnemers. In de wet is bepaald dat hun schade voor 100% wordt vergoed tenzij er sprake is van opzet of daaraan grenzende roekeloosheid van het kind. In de praktijk is dit niet snel het geval. Vooral bij kinderen is het belangrijk de zaak goed op orde te hebben omdat de afwikkeling grote gevolgen kan hebben voor de toekomst. Laat je hierover adviseren door de LetselZaak.

Wat te doen na een verkeersongeval?

  • Bel indien noodzakelijk politie / ambulance
  • Maak foto’s van de situatie
  • Noteer de gegevens van mogelijke getuigen
  • Vul het schadeformulier met de tegenpartij zo volledig mogelijk in en onderteken deze samen. Dit voorkomt later een hoop discussie.
  • Ga naar de eerste hulp / huisarts

Neem vrijblijvend Contact op met de LetselZaak.